Openluchtmusea bezoeken is een hartstikke leuk uitje voor het hele gezin! Kinderen kunnen rondrennen door historische straatjes, spelen met ambachtelijk gereedschap, en soms zelfs traditionele lekkernijen proeven. Of je nu oude boerderijen wilt verkennen of meedoen aan workshops, openluchtmusea brengen geschiedenis tot leven! Ontdek hier onze favoriete openluchtmusea in Nederland.

Wat is een openluchtmuseum?

Een openluchtmuseum is een museum waar je kunt ervaren hoe mensen vroeger leefden, werkten en speelden. Verbeeld je een plek waar gebouwen, ambachten en soms zelfs acteurs samenkomen om een tijdsperiode uit de geschiedenis tot leven te brengen. En dit alles in de buitenlucht!

Je wandelt niet alleen langs oude gebouwen; je gaat erin, je verkent ze. Kinderen kunnen spelen met historisch speelgoed, workshops volgen en soms zelfs lekkernijen van vroeger proeven.

Een unieke, interactieve en leuke manier om de geschiedenis te ontdekken!

De leukste openluchtmusea in Nederland

Elk openluchtmuseum heeft zijn eigen unieke manier om het verleden tot leven te brengen. Dit zijn onze favoriete openluchtmusea:

1. Nederlands openluchtmuseum, Arnhem – De klassieker onder de openluchtmusea

Verken de cultuur van Nederland door de eeuwen heen. In het Nederlands openluchtmuseum vind je zo’n 100 gebouwen, boerderijen en molens die je allemaal van binnen én buiten kunt bekijken. Kinderen kunnen oude ambachten leren, een klusje doen op het kindererf, spelen in de speeltuin, rondrijden in een historische tram, en natuurlijk genieten van oud-Hollandse pannenkoeken. Een dagje naar dit museum in de openlucht is een leuke en educatieve ervaring voor het hele gezin! Voor kids vanaf 6 jaar zijn er ook leuke workshops in de ambachtswerkplaats!

Tip: Overnachten in de omgeving van het Nederlands openluchtmuseum? Dan is dit huisje bij Landal Heideheuvel een aanrader om te bekijken!

Meer informatie en tickets vind je op de officiële website van het Nederlands openluchtmuseum.

2. Zuiderzeemuseum, Enkhuizen – Stap terug in de tijd van de Zuiderzee

Dit bijzondere openluchtmuseum neemt je mee terug naar het leven rond de voormalige Zuiderzee voordat deze veranderde in het IJsselmeer. Ontdek de historische huizen, leer over oude ambachten, speel oud-Hollandse spelletjes en geniet van kinderactiviteiten zoals touw knopen, geiten melken en klompen schilderen. Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een museum binnen en een groot deel in de buitenlucht. Wat ons betreft is het museum het leukst om met kinderen te bezoeken als het museum buiten ook open is. Dit is van april tot oktober. Naast de gebruikelijke activiteiten, worden er in het openluchtmuseum ook regelmatig evenementen georganiseerd, zoals oud-Hollandse kermis of een Pietendorp. Houd de agenda dus goed in de gaten!

Meer informatie en tickets vind je op de officiële website van het Zuiderzeemuseum.

3. Prehistorisch Dorp, Eindhoven – Terug naar de tijd van de jagers en boeren

In dit openluchtmuseum in Eindhoven ontdek je hoe onze voorouders leefden. Beleef het verleden door zelf op ontdekkingstocht te gaan. Ontmoet historische bewoners en luister naar hun spannende verhalen. Dit buitenmuseum staat in het teken van zelf dingen doen. Kinderen kunnen spelen in authentieke boerderijen, hutten bouwen, varen in een boomstamkano, stelten lopen of middeleeuwse spelletjes spelen Daarnaast zijn er veel wisselende activiteiten en worden er verschillende evenementen georganiseerd. Allemaal in het teken van historische tijdperken ontdekken. Een leuk uitje voor het hele gezin.

Meer informatie over het buitenmuseum Prehistorisch Dorp, vind je op hun officiële website. Houd er rekening mee dat dit openluchtmuseum (buiten schoolvakanties) op maandagen gesloten is. Ook zijn niet alle activiteiten op doordeweekse dagen beschikbaar dus goed om de openingstijden en agenda even te checken.

Tip: Overnachten in de buurt van het openluchtmuseum Prehistorisch Dorp? Op zo’n 20 minuten rijden vind je het goed beoordeelde vakantiepark TerSpegelt. Lees meer over de Bosvilla TerSpegelt of kies bijvoorbeeld voor een verblijf in deze Tipitent!

4. Museumpark Archeon, Alphen aan den Rijn – Beleef de steentijd tot de middeleeuwen

Openlucht museum Archeon
Openlucht Museumpark Archeon

Ga terug in de tijd en ontdek hoe de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen echt waren. Geniet van een Romeinse armmassage in het badhuis, vaar in een boomstamkano en leer vuur maken. Kinderen kunnen ook zelf brood bakken, een kaarsje maken van bijenwas, een armbandje van vilt maken, leren boogschieten en zo zijn er nog veel meer activiteiten. Een dagje in het openlucht museum Archeon is een avontuurlijke tijdreis voor het hele gezin!

Tip: Een aantal dagen eind november en begin december wordt Museumpark Archeon omgetoverd tot Stad van Sinterklaas! Indien gewenst is zelfs een Sinterklaasbrunch mogelijk. Meer informatie vind je hier!

Informatie over prijzen en tickets vind je op de officiële website van openluchtmuseum Archeon.

5. De Zaanse Schans – Proef de sfeer van het Holland van vroeger

Beleef de 18e en 19e eeuw in dit unieke dorp vol met windmolens, werkplaatsen en houten huisjes. Misschien geen openluchtmuseum zoals de andere openluchtmusea op dit lijstje, maar toch mag hij wat ons betreft niet ontbreken. Verken de binnenkant van een echte windmolen, ontdek het oud-Hollandse snoepwinkeltje en snuffel lekker rond bij de kaasmakerij, tinnegieterij of in een van de andere vele huisjes. Wij combineren de Zaanse Schans in de openlucht graag met het Zaans Museum binnen. En dan vinden de kids de Verkade Experience toch écht het leukste onderdeel. Hier waan je je in een koekjes en chocoladefabriek en ontdek je hoe de meisjes van Verkade de lekkerste chocolade en biscuit maakten. Ook in dit museum worden weer regelmatig leuke activiteiten voor kids georganiseerd.

De Zaanse Schans is vrij toegankelijk en weten dat er nog steeds mensen wonen in het dorp, maakt het een nog een specialere plek in de openlucht. Voor het Zaans Museum is wel een entreekaartje nodig.

Leuke dingen doen Zaans museum
Verkade Experience – Zaans museum

7. GeoFort, Herwijnen – Spelenderwijs alles over de aarde leren

Als laatste op onze lijst met openluchtmusea staat het GeoFort in Herwijnen! Hier draait alles om de toekomst van de aarde. Ga op ontdekkingstocht en beleef alles wat met klimaat, energie en water te maken heeft tijdens de GeoExperience. Een interactief museum op een spannend forteiland. Dwaal rond in ondergrondse gangen, verdwaal in het klimaatdoolhof of test je eigen bouwwerk tegen aardbevingen. De Speurtuin van het GeoFort is gratis toegankelijk en in deze speeltuin zullen de kids zich ook goed vermaken.

Meer informatie over het GeoFort en de GeoExperience vind je op de officiële website.

Tips voor een bezoek aan openluchtmusea met kinderen

Plan vooruit: Controleer openingstijden, het weer en evenementen. Sommige musea bieden ook themadagen aan die superleuk kunnen zijn met kinderen. Denk aan speciale activiteiten in de schoolvakanties, historische festivals en themadagen rondom december.

Koop tickets online en reserveer een tijdvak: Heb je een museumkaart dan zijn veel van deze openluchtmusea gratis te bezoeken. Reserveer dan wel een tijdvak om teleurstelling te voorkomen, zeker tijdens schoolvakanties.

Draag comfortabele kleding en schoenen: In de meeste openluchtmusea kan je je echt uren vermaken en zal dan ook veel lopen. Zorg dus voor comfortabele kleding en schoenen voor in ieder geval de kids. Denk ook aan zonnebrandcrème voor tijdens de zonnige dagen!

Conclusie: Openluchtmusea in Nederland

En dat was onze lijst met favoriete openluchtmusea! Openluchtmusea in Nederland zijn dus veel meer dan een traditioneel museum. Het zijn unieke, interactieve en leuke plekken om de geschiedenis te ontdekken. Perfect voor gezinnen die op zoek zijn naar zowel een leerzaam als een gezellig dagje weg!

PS: Hier vind je de leukste familie musea in Amsterdam

Tip: Nieuw op FamValley? Begin bij onze homepage en ontdek de laatste kindvriendelijke uitjes, vakantietips en ideeën!

Comments are closed.